Čo je kvadrokoptéra?

Čo je kvadrokoptéra?

Jednoduchý úvod

Typická kvadrokoptéra je lietajúci stroj, ktorý má štyri motory pevne namontované na štyroch ramenách. Motory otáčajú vrtule a tým zdvíhajú tento lietajúci stroj.

K motorom patria regulátory (ESC), ktoré dokážu meniť rýchlosť elektrického motora, jeho smer a prípadne tiež pôsobiť ako dynamické brzdy.

motory-regulatory

Vrtule môžu byť vyrobené z odlišných materiálov, ale musia byť dostatočne pevné na lietanie. Jedna dvojica protiľahlých vrtúľ sa otáča v smere hodinových ručičiek (CW), druhá dvojica smerom opačným(CCW).(odkaz na nas product)

 

vrtule

Na rozdiel od klasických vrtuľníkov je stabilizácia a riadenie kvadrokoptéry jednoduchšie. Lenže priame riadenie stabilizácie kvadrokoptéry človekom je prakticky nemožné. Preto je potrebné kvadrokoptéru vybaviť vhodnou riadiacou doskou a senzormi, ktoré riadenie letu podstatne uľahčia.

riad_doska
Základné senzory používané pre stabilizáciu kvadrokoptéry, ktoré sú väčšinou súčasťou riadiacej dosky, sú gyroskopy a akcelerometre. Gyroskopy slúžia na udržiavanie rovnakého smeru. Poskytujú informácie o uhlových rýchlostiach okolo osy x, y, z. Pokiaľ gyroskop zaznamená vychýlenie z rovnovážnej polohy, riadiaca elektronika vykoná zásah, aby sa kvadrokoptéra dostala späť. Akcelerometre umožňujú merať statické zrýchlenie. Vedia určiť uhol náklonu, ale aj dynamické zrýchlenie, ktoré hovorí o zrýchlení v príslušnej osi.

 

kvadrokoptera s gyroskopom

Je možné kvadrokoptéru z pohľadu orientácie a navigácie vybaviť kompasom a GPS. Kompas je schopný merať magnetické pole Zeme, podľa toho vieme určiť orientáciu. GPS je satelitný navigačný systém používaný na zistenie pozície.

gps

Slabou stránkou kvadrokoptéry a aj všetkých diaľkovo ovládaných koptérov, je krátky letový čas. Preto je batéria veľmi dôležitým prvkom kvadrokoptéry. Poskytuje výkon pre celú elektroniku a pre motory poháňajúce vrtule. Čím je väčšia batéria, tým má dlhší letový čas, ale má väčšiu váhu a je menej obratná. (okkaz na nas produkt a bateriu ktoru budeme predavat my)

 

bateria

 

Je samozrejmé, že tak, ako u všetkých lietajúcich strojov, treba klásť dôraz nielen na hmotnosť batérie, ale na celkovú hmotnosť. Hlavne aby bol schopný lietania a čo najmenej zaťažoval zdroj energie. Vo väčšine prípadov nie je nutné prepočítavať spotrebu elektrickej energie senzorického systému, pretože v porovnaní so spotrebou motorov je zanedbateľná.  Kvadrokoptéry zvyknú byť vybavené aj kamerou.

Popis kvadrokoptrery
Kvadrokoptera
Pre bezpilotný lietajúci prostriedok a hlavne pre autonómne lietajúce zariadenie je dobré mať informácie o okolitých prekážkach. Tu sa využívajú rôzne snímače pracujúce na rôznych princípoch. Medzi tieto snímače patria infračervené, laserové, ultrazvukové snímače či kamera.

ultra

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *