Závodné drony

Závodné drony

FPV racing drone


Súťažný dron by mal lietať vysokou rýchlosťou, presne točiť zátačky, okamžiťe zrýchlovať a brzdiť. Z mechanického hľadiska zas musí byť pevný, ľahký a jednoducho skladovateľný.Teda závodný dron by sa mal skladať z týchto komponentov:

Popis závodného drona

Popis závodného drona

Základnou časťou je rám, ktorý by mal pozostávať z pevnoho a ľahkého materiálu, aby odolal nárazom pri vysokých rýchlostiach. Tiež by mal mať dostačujúci priestor pre všetky ďalšie potrebné potrebné súčiastky.

 

 

Konštrukcia so skvelými aerodynamickými vlastnosťami

Konštrukcia so skvelými aerodynamickými vlastnosťami

Implementácia motora do drona je závažné rozhodnutie, pretože ovplyvňuje rýchlosť, čas a výkon letu. Tieto vysokootáčkové motory otáčajú vrtule a tým zdvíhajú súťažný lietajúci stroj. Vrtule môžu byť vyrobené z odlišných materiálov, ale musia byť dostatočne pevné na lietanie. Pri závodných dronoch sa používajú vrtule s menším priemerom vhodné pre presné točenie zátačok a akrobaciu drona.

 

Motory

Motory

K motorom s vrtuľami sú dôležité regulátory (ESC). Cieľom ESC alebo regulátorov rýchlosti je meniť rýchlosť elektrického motora, jeho smer a prípadne tiež pôsobiť ako dynamické brzdy.

 

Regulátor

Regulátor

Pre zlepšenie výkonu motorov je taktiež dôležitým aspektom batéria. Čím je väčšia batéria, tým má dlhší letový čas. Ale je samozrejmé, že batérie nemôžu byť veľké ani ťažké, keďže závodné drony musia byť rýchle a obratné pre preteky.

Popis batérie

Popis batérie

Srdcom drona je riadiaca doska, ktorá zaručuje stabilizáciu celého lietajúceho stroja. Riadiaca doska na závodné drony by mala disponovať výkonným procesorom a byť kompatibilná so softvérmi ako cleanflight,baseflight alebo openpilot.

RIadiace dosky

Riadiace dosky

Ďalšou dôležitou časťou je kamera, ktorá pomocou vysielača prenáša signál videa v reálnom čase do okuliarov. Pre zosilnenie signálu sa používajú antény, ktoré sú umiestnené na prijímači aj vysielači. Keďže tieto závody sa stávajú komerčným športom, súčasťou je taktiež záznamová kamera, nahrávajúca vo vysokom rozlíšení.Toto všetko riadi pilot s ovládačom, ktorý by mal obsahovať aspoň 5 kanálov, prípadne viac pre ďalšie funkcie. Ovládače používajú podľa pravidiel FAI F3U frekvencie 2.4GHz.

Komunikacia medzi kamerou a okuliarmi

Komunikacia medzi kamerou a okuliarmi

 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *